Najčešći problemi kod Uzgajanja


Toplotni stres: 
Pogledajte sliku ispod i videcete braonkaste ivice na listovima koje ukazuju na toplotni stres.Ovo oštecenje lici na probleme sa prehranjivanjem,ali ovo su listovi sa vrha biljke.Bili su najbliži lampama i toplota ih je oštetila.Jedino rešenje povecati rastojanje izmedu biljke i lampi.Problem sa prehranjivanjem : 
Simptomi koji se vide na ovoj slici u najvecem broju slucajeva ukazuju da je jako dubrivo tj. hrana prskano po listovima biljke koja je pod vrelim HID lampama,što je prouzrokovalo "prženje" lista.


Na slici 3. se vidi sam pocetak procesa "prženja" hranom,i cesta je pojava kod hydroponic sistema uzgajanja.Može se pretpostaviti da biljka ima sve potrebne hranljive materije koje je može da upotrebi,i sve ostalo je visak.Taj višak utice loše na biljku.Proredite prehranjivanje i smanjite dozu i za kratko vreme trebalo bi da bude sve u redu.Na slici 4 se jasno vidi da je u pitanju preterano prehranjivanje.Visok nivo hranljivih materija se akumulira u listovima što je izazvalo sušenje i oštecenja kao što se vidi na slici.Morate "ispirati" biljku, i dobro i obilno je zaliti čistom vodom (najbolje destilovanom) da bi pomogli korenu da se oporavi i da biste sprečili dalja oštećenja.Sledeće što treba da uradite je da pronadete uzrok tako visokog nivoa hranljivih materija i da ga otklonite. Preterano zalivanje : 
Biljke na slici 5. su bile na neprekidnom sistemu zalivanja,što ima za cilj da ceo korenski sistem neprekidno dobija vodu i hranu.Bolji način bi bio hraniti biljke,recimo 30 min. na svaka 2-3 sata.Ovakav raspored bi dozvolio prezasićenom korenu da "odmori" i da dođe do vazduha koji mu je neophodan,i smanjio bi mogućnost truljenja korena i pojavu drugih problema. 
Na slici se vidi pokušaj spasavanja biljki.


Nestabilan pH : 
Oba lista na slikama 6. i 7. su sa iste biljke.Moglo bi se pomisliti da je preterana prehrana,ali ovo mnogo više liči na drastično opadanje pH.Previsok ili suviše nizak pH može blokirati hranljive materije u obliku soli i jedinjenja od kojih neka mogu biti toksična za biljku.Sledeće što se,uglavnom,događa je da uzgajivač pokuša da pojača ishranu čime pravi još lošiju situaciju.pH vrednost još više opada i blokira još više hranljivih materija.Treba prekinuti prehranu,izmeriti pH vrednost i vratiti je u normalu.


Ozonska oštecenja : 
Redak ali ne i nepostojeći problem.Primećeno je da se uglavnom javlja u blizini generatora,a glavni problem je manjak magnezijuma.


"Pokretni" elementi : 

Manjak "pokretnih" elemenata verovatno ćete najpre primetiti na starijim listovima,jer će se u slučaju potrebe ovi elementi premeštati u nove,mlade delove biljke. 

Azot (N) 
Nitrate-Ammonium (prevedi ovo života ti) se može naći u organskom i neorganskom obliku u biljci,i sjedinjuje se sa ugljenikom,vodonikom,kiseonikom i nekad sad sumporom da bi stvorio amino kiseline,amino enzime,nukleinske kiseline,hlorofil,alkaloide.Azot je srazmerno visok u odnosu na molekularnu težinu proteina u tkivu biljke. 
Biljkama je potrebno dosta azota u toku vegetativne faze,sli lako može doci do "overdose"-a.Ako preterate sa azotom zalijte biljku velikom kolicinom ciste vode.Previše azota odlaže cvetanje.Poželjno je da da izazovete manjak azota pred kraj cvetanja,radi boljeg ukusa. 

Manjak azota 
Biljke ce pokazati manjak snage,usporice rast i razvoj i delovace slabo.Kvalitete i urod bice znacajno smanjeni.Stariji listovi ce požuteti zbog manjka hlorofila,i možda ce poceti da umiru i otpadaju.Stablo,grancice i donje lipce može dobiti ljubicastu boju.


Kao što možete videti na slici 10. povecano trošenje azota je sasvim normalno u završnoj fazi cvetanja Trovanje azotom : 
Lišce je cesto tamno zeleno.U slucaju da se ozbiljno pretera lišce ce poceti da se suši i opada.Korenski sistem ce ostati nedovoljno razvijen ili ce dotrajati tokom vremena.Cvetovi ce biti deformisani i bice ih manje nego uobicajeno.Otpornost biljke na stres ce dramaticno opasti.


Fosfor (P) 
Fosfor je sastojak odredenih enzima i proteina,trifosfata(ATP),ribonukleinskih kiselina(RNA) i dezoksiribonukleinskih kiselina(DNA).ATP je vezan za razne reakcije prenošenja energije,a RNA i DNA su komponente genetskih informacija. 

Manjak fosfora : 
Na slici 11. može se videti ozbiljan nedostatak fosfora tokom faze cvetanja.Listovi oko cvetova su tamno zeleni i crveni(ili ljubicasti) i mogu požuteti.Ostalo lišce može se savijati,kovrdžati,dobiti braonkastu boju i otpasti.Mali hedovi su jedan od glavnih simptoma.Manjak fosfora pokazuje se u sporom rastu,slabim biljkama sa tamno zelenom ili ljubicastom pigmentacijom na starijim listovima i granama. 
Odredeni nedostatak fosfora tokom faze cvetanja je normalan,ali preterani nedostatak se mora otkloniti. 
Treba biti pažljiv kod utvrdivanja problema jer kod nekih vrsta je genetski tako da dobijaju ljubicasti pigment,a takode može se raditi o pratecim simptomima nekih drugih nedostataka.Zato oprezno i strpljivo.

Slika 12. pokazuje manjak fosfora u toku vegetativnog rasta.Cesto se greši pa se misli da su u pitanju gljivicna oboljenja.Ali ako se bolje pogleda može se videti da se ovo pojavljuje blizu krajeva lista,a lišce postaje tamno sivo sa veoma krtim spojevima. Trovanje fosforom : 
Izuzetno retka pojava,i može se povezati sa dostupnošcu i postojanošcu bakra i cinka.


Kalijum (K) 

Kalijum je bitan u održavanju "nivoa" vode u biljci,takođe je neophodan za akumulaciju i premeštanje ugljenih hidrata.Manjak kalija će smanjiti kvalitet i količinu uroda. 

Nedostatak kalijuma : 
Stariji listovi izgledaju kao da je tek pođeo da se pojavljuje problem,ali ubrzo će se na njima pojaviti tamne "povrede",tj. mrtvo tkivo.Simptomi se prvo pojavljuju na vrhovima i ivicama lišća.Stablo i grane mogu postati slabi i krhki,a biljka može izgledati izduženo.Biće očigledno da je biljka ili bolesna ili otrovana.Moguće je i da će izgledati kao da je u pitanju nedostatak gvožđa pošto će se vrhovi "kovrdžati" a ivice će "izgoreti" i umreti. 
Previše natrijuma (Na) uzrokovaće manjak kalijuma.Izvori visokog saliniteta,koji dovodi do manjka kalijuma,su: soda-bikarbona(koja inače služi za podizanje pH,"pH-up"),previše đubrenja,i upotreba filtera za "omekšavanje vode"(što inače ne bi trebalo koristiti).Ako je problem natrijum zalijte veliko količinom čiste vode i utvrdite šta je bio uzrok i otkonite ga.Kalijum može biti umanjen i zbog previše kalcijuma (Ca) ili amnijakovog azota,i moguće od hladne vode.Trovanje kalijumom : 
Retko se javlja,ali ako dođe do previsokog nivoa kalijuma može se pogoršati apsorpcija magnezijuma,mangana,cinka i gvožđa,a može uticati i na dostupnost kalcijuma.

1 коментар: